Spike – min duktige lille draghund!

Förra året när jag var på Polardistans så fick jag ett mms från min älskling. Det var ett foto på en liten söt vit pälsboll och hans bröder! Såklart var R sugen på en liten valp nu när vår dröm hade blivit verklighet och vi hade fått möjlighet att flytta ut på ”landet”.  Efter en del messande fram och tillbaka där jag ställde många jobbiga frågor som han fick vidarförmedla till uppfödarna och sen tillbaka till mig (ja, han fick verkligen agera mellanhand här) så bestämdes det att jag skulle åka inom på vägen hem och titta på honom. Nu hade jag ju oturen att bryta tån och stuka foten men snälle Lasse (även han var funktionär, saknade honom i år) som hade lovat att köra ner till Jönköping så jag slapp med en trasig fot hade inget emot att köra en liten omväg för att kolla på valpar. Det blev såklart kärlek vid första ögonkastet och det bestämdes att vi skulle köpa Spike och hämta honom någon vecka senare.

Vi hade egentligen inte på allvar diskuterat att ha fler hundar men jag hade gjort klart för att nästa hund jag skaffade skulle ha en bra stamtavla och komma från föräldrar som hade jobbat aktivt med det rasen är avlad för att göra. Jag ville gärna ha en hund som skulle kunna gå som ledarhund tillsammans med Dakka eftersom både Lex och Zimba inte passar till den uppgiften. Det visade sig att Spikes föräldrar visserligen var pensionerade och hade flyttat från den kenneln som dom hade jobbat på men var bägge två ledarhundar när dom var aktiva. Så mina förväntningar och framförallt förhoppningar på Spike var stora.

När vi väl fick honom så märkte vi snabbt att han var en hund med mycket energi och hade en stor portion egen vilja (vanligt i rasen) samt var en riktig problemlösare. Han var inte många veckor när han lärde sig att häva sig upp med hjälp av nackmusklerna upp i soffan, han var ju alldeles för liten för att hoppa upp. Men stolt som en tupp var han när han lyckades och ännu stoltare var han senare på sommaren när han äntligen lärde sig att hoppa upp på taket till hundkojan. Smile

Månaderna gick och snart började temperaturen sjunka så pass så att man kunde börja köra korta rundor igen med hundarna, Spike var då tillräckligt gammal för att få gå med enstaka och ännu kortare rundor.

Första gången Spike såg en sele så skällde och hoppade han av glädje och han visste exakt vad han skulle göra när jag kopplade honom framför cykeln. Att han var ensam bekom han inte ett dugg utan han började springa och la tyngd i selen från första steget. Vi började sätta in honom bak i spannet brevid Lex eftersom han är så snäll och tålmodig med nybörjare men vi märkte snabbt att det var inte där han ville vara så han fick flytta längst fram till Dakka och där har han haft sin plats sen dess och jobbar som om han aldrig har gjort nåt annat. Hela vintern har han jobbat kanonbra och ökat tempot i takt med hans kondis och styrka har blivit bättre. Han har blivit bättre och bättre på mina kommando (förutom att stå still för det förstår han inte vitsen med) och börjar ta överledarrollen mer och mer från Dakka (när vi dra alltså, inte i hundgården). Det är oftare och oftare han som styr hela spannet i den riktning som jag vill, även om Dakka få för sig att hon ska ta en annan väg en den matte vill så står han på sig och drar mot rätt håll. Nu när värmen har börjat komma till Skåne och då som alltid (oftast iaf) så kommer den inte med några små skillnader i grader åt gången utan vi går från ca 0 gradigt till en 15-16 grader över en natt (för att sen växla tillbaka lika fort) så blir det såklart tufft för hundarna att jobba i vinterpälsen som dom naturligtvis inte har hunnit fälla. Det ställer ju stora krav på mig som förare att inte pressa hundarna för hårt och hålla stenkoll på både värmen och (framförallt) luftfuktigheten och anpassa körningen därefter, men i Spike har jag upptäckt en mycket bra egenskap. Det är nämligen så att han, från att alltid ge allt från första till sista metern oavsett hur långt det har varit, börjat självmant dra ner på tempot! Han jobbar lika bra och mycket fortfarande men inte alls lika fort och detta gör han redan från början fast han är hur ivrig och rastlös som helst och bara vill springa. Denna egenskap hos honom tänker jag vårda öm och uppmuntra för det hjälper honom att reglera så han inte blir överhettad när han går.

Min förhoppning med Spike och hans bror är att vi nångång ska kunna köra polardistans tillsammans vi tre och när jag ser hur duktig Spike redan är så känner jag att han kommer vara redo för det långt innan jag är det.

Älskade Spike du berikar mitt liv så otroligt mycket trots att du ofta driver mig till vansinne med din enorma energi och påhittighet.

 

Share Button
Detta inlägg postades i Djur, Drag, Hundar. Bokmärk direktlänk.

Ett svar på Spike – min duktige lille draghund!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Klicka för att infoga en smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette