Motivation!

Med knappt 5 timmars sömn och 2 plus, regn och blåst (ca 10m/s) samt ett kompakt mörker var det en hög tröskel att komma över för att ge sig och köra hundarna.

Men jag är så glad att jag lyckades övertala mig själv och komma ut för hundarna var motiverade och jobbade på i ett bra och jämnt tempo trots bitar med rejäl motvind. Dom lyssnade bra på mig och svängde där jag ville trots att vi inte brukar köra tillbaka där vi redan har kört men tack vare det så fick vi både ihop en runda på ca 16km och träna på att lyda matte och inte bara gå på rutin. Dakka älskade tydligen detta för hon jobbade på bra hela vägen även när vi vände av hemåt (hon brukar normalt sluta dra när hon märker att vi vänder hemåt).

Väl hemma igen så väntade varmt kaffe och lite mat på mig innan det blev en timme till i sängen innan det var dags att åka till jobb igen.

Share Button
Postat i Drag, Hundar | Lämna en kommentar

Spike – min duktige lille draghund!

Förra året när jag var på Polardistans så fick jag ett mms från min älskling. Det var ett foto på en liten söt vit pälsboll och hans bröder! Såklart var R sugen på en liten valp nu när vår dröm hade blivit verklighet och vi hade fått möjlighet att flytta ut på ”landet”.  Efter en del messande fram och tillbaka där jag ställde många jobbiga frågor som han fick vidarförmedla till uppfödarna och sen tillbaka till mig (ja, han fick verkligen agera mellanhand här) så bestämdes det att jag skulle åka inom på vägen hem och titta på honom. Nu hade jag ju oturen att bryta tån och stuka foten men snälle Lasse (även han var funktionär, saknade honom i år) som hade lovat att köra ner till Jönköping så jag slapp med en trasig fot hade inget emot att köra en liten omväg för att kolla på valpar. Det blev såklart kärlek vid första ögonkastet och det bestämdes att vi skulle köpa Spike och hämta honom någon vecka senare.

Vi hade egentligen inte på allvar diskuterat att ha fler hundar men jag hade gjort klart för att nästa hund jag skaffade skulle ha en bra stamtavla och komma från föräldrar som hade jobbat aktivt med det rasen är avlad för att göra. Jag ville gärna ha en hund som skulle kunna gå som ledarhund tillsammans med Dakka eftersom både Lex och Zimba inte passar till den uppgiften. Det visade sig att Spikes föräldrar visserligen var pensionerade och hade flyttat från den kenneln som dom hade jobbat på men var bägge två ledarhundar när dom var aktiva. Så mina förväntningar och framförallt förhoppningar på Spike var stora.

När vi väl fick honom så märkte vi snabbt att han var en hund med mycket energi och hade en stor portion egen vilja (vanligt i rasen) samt var en riktig problemlösare. Han var inte många veckor när han lärde sig att häva sig upp med hjälp av nackmusklerna upp i soffan, han var ju alldeles för liten för att hoppa upp. Men stolt som en tupp var han när han lyckades och ännu stoltare var han senare på sommaren när han äntligen lärde sig att hoppa upp på taket till hundkojan. Smile

Månaderna gick och snart började temperaturen sjunka så pass så att man kunde börja köra korta rundor igen med hundarna, Spike var då tillräckligt gammal för att få gå med enstaka och ännu kortare rundor.

Första gången Spike såg en sele så skällde och hoppade han av glädje och han visste exakt vad han skulle göra när jag kopplade honom framför cykeln. Att han var ensam bekom han inte ett dugg utan han började springa och la tyngd i selen från första steget. Vi började sätta in honom bak i spannet brevid Lex eftersom han är så snäll och tålmodig med nybörjare men vi märkte snabbt att det var inte där han ville vara så han fick flytta längst fram till Dakka och där har han haft sin plats sen dess och jobbar som om han aldrig har gjort nåt annat. Hela vintern har han jobbat kanonbra och ökat tempot i takt med hans kondis och styrka har blivit bättre. Han har blivit bättre och bättre på mina kommando (förutom att stå still för det förstår han inte vitsen med) och börjar ta överledarrollen mer och mer från Dakka (när vi dra alltså, inte i hundgården). Det är oftare och oftare han som styr hela spannet i den riktning som jag vill, även om Dakka få för sig att hon ska ta en annan väg en den matte vill så står han på sig och drar mot rätt håll. Nu när värmen har börjat komma till Skåne och då som alltid (oftast iaf) så kommer den inte med några små skillnader i grader åt gången utan vi går från ca 0 gradigt till en 15-16 grader över en natt (för att sen växla tillbaka lika fort) så blir det såklart tufft för hundarna att jobba i vinterpälsen som dom naturligtvis inte har hunnit fälla. Det ställer ju stora krav på mig som förare att inte pressa hundarna för hårt och hålla stenkoll på både värmen och (framförallt) luftfuktigheten och anpassa körningen därefter, men i Spike har jag upptäckt en mycket bra egenskap. Det är nämligen så att han, från att alltid ge allt från första till sista metern oavsett hur långt det har varit, börjat självmant dra ner på tempot! Han jobbar lika bra och mycket fortfarande men inte alls lika fort och detta gör han redan från början fast han är hur ivrig och rastlös som helst och bara vill springa. Denna egenskap hos honom tänker jag vårda öm och uppmuntra för det hjälper honom att reglera så han inte blir överhettad när han går.

Min förhoppning med Spike och hans bror är att vi nångång ska kunna köra polardistans tillsammans vi tre och när jag ser hur duktig Spike redan är så känner jag att han kommer vara redo för det långt innan jag är det.

Älskade Spike du berikar mitt liv så otroligt mycket trots att du ofta driver mig till vansinne med din enorma energi och påhittighet.

 

Share Button
Postat i Djur, Drag, Hundar | 1 kommentar

Fortfarande i varmaste laget…

Tänkte dra med hundarna i eftermiddags men det var punka på cykeln och att komma iväg själv med alla fyra på en gång funkade inte alls, (får träna mer på det). Så det blev till att vänta tills kvällen så att R kunde hjälpa mig iväg.

Det blev en bra men rörig runda på 7 km. Dakka gjorde som hon brukar när hon blir för trött/varm dvs tappade fokus och började hålla på med allt annat och Zimba passade då på att vända sig om och trassla in sig själv och dom andra, suck.

Lex och Spike däremot var två riktiga arbetshästar och jobbade bra hela tiden. Men det märks att Spike inte är så gammal än för han har lite svårt för var han ska vara i förhållande till linorna, men han blir bättre på det för varje gång vi är ute. 

Share Button
Postat i Drag, Hundar, Okategoriserade | Lämna en kommentar

Äntligen lite svalare!

Förra veckan planerade vi att vi skulle försöka dra som idag men vädret har inte varit på vår sida så vi ändrade om till att sticka till hägnet ist och låta hundarna springa lösa där. Men när vi vaknade i morse så visade termometern endast 10 grader. Äntligen! Så det blev ett telefonsamtal till Ace’s husse om att vi drar med hundarna här hemma istället.

Det blev en runda på ca 5km med 5 st ivriga och pigga hundar som gillade att vi körde med två spann. Härlig avslutning på september månad och jag hoppas på att oktober bjuder på många svala dagar och mycket drag.

Share Button
Postat i Drag, Hundar | 1 kommentar

Frustration och besvikelse

Har i flera dagar laddat för att våga (pga tån) dra en runda med hundarna, i dag var jag äntligen redo för att göra det. Så fram med trehjulingen och pumpa däcken, går för att hämta draglinan. Men den hängde inte bland dom andra linorna som jag trodde.  Frown

Tänker efter lite och kommer på att den ligger ju i den lilla väskan som kan hänga på trehjulingen, hm var är den då? Ja, det var en bra fråga för den går tyvärr inte att hitta. Jaja, jag bestämmer mig för att ta den andra fyrspannslinan och göra en tillfällig expander av ett mrkoppel.  Men kommer då på att bägge nacklinorna ligger ju i väskan precis som alla sockorna gör.

Så det blir ingen körning idag tyvärr och jag har en känsla av att det inte kommer bli fler möjligheter till körningen förrän efter sommaren, för även om det inte har varit jättevarmt hitintills så har det ändå legat på gränsen för att köra med hundarna, speciellt när hundarna är otränade.

Nu blir det till att beställa rep så jag kan göra ny draglina och nacklinor, samt jaga fatt i gamla cykelslangar så jag kan sy nya sockor.  Neutral

Men jag har nog material hemma så att jag kan göra en nacklina och en expander så jag kan köra nån kall kväll, R måste ju vara hemma och passa lille Spike. Vill inte lämna honom själv och tidigast till hösten får han följa med på en kort runda…..fast han lär inte bli glad på mig om jag drar i väg med dom andra.

 

Share Button
Postat i Djur, Drag, Hundar, matte | 2 kommentarer

245 Recycle (5 av 366)

image

Har ägnat mig åt lite återvinning. Gamla cykelslangar blir nya skor till vovvarna när vi drar.

Share Button
Postat i Djur, Drag, Hundar, matte, Utmaning 365foton 2016 | 1 kommentar

217 Omklädd (4 av 366)

image

Ena sidan av Lex är nästan helt omklädd till sommardressen. Tyvärr får han vänta tills en annan dag för att få andra sidan kammad, mina händer klarar inte mer av det idag. (rättare sagt, jag börjar lära mig att stoppa i tid och på så sätt kanske slippa ha ont länge). Vill ju kunna köra hundarna i morgonkväll.

Share Button
Postat i Drag, Foto, Hundar, matte, Utmaning 365foton 2016 | Lämna en kommentar

321 Trångbodd (3 av 366)

image

321 Trångbodd (3 av 366)

En liten parvel tyckte att det var för trångt och ville ut 1 månad för tidigt, men läkarna lyckades övertala honom att han hade det bättre i den trånga magen ett tag till.
Lilla parvel, du är så efterlängtad av så många, vet inte riktigt vem det är som längtar mest. Men jag vet att du kommer ha en stor beskyddare i lilla Dakka.

Share Button
Postat i Foto, Utmaning 365foton 2016 | 1 kommentar

274 Skugglek (2 av 366)

image

Zimba

Det är inte lätt att ta ett foto på den här busen för han har kommit på att det är nåt som lyser och blinkar när man tar foto. Han är heltokig på allt som ger en skugga. Han kan stå såhär hur länge som helst och jaga skuggorna på väggen.

Share Button
Postat i Djur, Foto, Hundar, Utmaning 365foton 2016 | Lämna en kommentar

348 Vågat (1 av 366)

image

Ska jag verkligen ha dessa färger i mitt hår?
Jag ställer ju upp som modell till frisörer som vidareutbildar sig så då har jag inte mycket att säga till om.
Men jag tror nog att det blir bra. #idashardesign #modell #365foton

Share Button
Postat i Foto, Utmaning 365foton 2016 | Lämna en kommentar